Człowiek od niepamiętnych czasów żywił się jajkami zabierając je ptakom. Dziś też tak robimy. W starożytności Rzymianie każdą ucztę rozpoczynali od spożycia jajek. 

Kiedyś  zjadano  jajka różnych ptaków np. indycze, gęsie,kacze, przepiórcze i kurze.

Jajko,  co w nim takiego jest 

Są jednym z najcenniejszych produktów żywnościowych. Białka jajek  i jego składników nie sposób zastąpić innymi produktami, a negatywny wpływ jajek na ludzkie serce to już mit.

Jajka i ich własciwości 

Cenne białko

Pod względem składu czyli związków białkowych, jajka są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne. Dlatego powinniśmy spozywać je. Dwa zjedzone jajka pokrywają w 35%. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy. 

Zbawienna lecytyna

Jest składnikiem  żółtka. Nazywamy ją "pogromcą tłuszczu", ponieważ ma właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki. Zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń i tym samym redukuje odkładanie się blaszki miażdżycowej. Lecytyna wpływa korzystnie na działanie  wątroby, ponieważ  rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy także w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem

Potrzebny ksantofil 

Jajko zawiera także ksantofil czyli barwnik, który znajduje się z żółtku.  Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. 

Witaminy i minerały

Jajka zawierają żelazo, fosfor, siarkę, wapń, potas, chlor, jod, cynk, witaminy A, D, E oraz z witaminy grupy B w tym kwas foliowy. Z tego względu jajka są cennym składnikiem każdej diety w tym kobiet ciężarnych, dzieci, młodzieży i rekonwalescentów.

Ciekawostka i badania ! 

Ostatnie badania przeprowadzone przez uczonych z Jilin University dowodzą, że białko jaj może być wręcz lekiem na problemy z układem krwionośnym. Właściwości pozwalające na obniżenie ciśnienia krwi ma peptyd z jaja kurzego, RVPSL.

Uczeni mają dowody na to, że substancja zawarta w białku jaj tzw.peptydy, które są budulcem białka obecnego w ludzkim organizmie. Obniżają ciśnienie krwi równie skutecznie co Kaptopryl lek na nadciśnienie tętnicze i przewlekłą niewydolność serca - powiedział Zhipeng Yu, główny autor badań.

Peptyd białka jaja kurzego może się przydać w profilaktyce lub leczeniu nadciśnienia. Nasze wyniki potwierdzają wcześniejsze doniesienia w tej dziedzinie - dodał Yu.

W pierwszym etapie studium Chińczycy podawali RVPSL szczurom z nadciśnieniem, teraz planują eksperymenty na ludziach. Badania potwierdzają, że peptyd nie zawiera żadnych toksyn, a podobnie jak znany powszechnie lek Kaptopryl, hamuje działanie konwertazy angiotensyny (ACE), przez co powstrzymuje silne rozszerzanie się naczyń krwionośnych i skurcze. W efekcie powstrzymuje, więc gwałtowne wahania ciśnienia tętniczego.

Zdaniem chińskich naukowców, przyjmując 50 mg RVPSL, można uzyskać taki sam efekt, jak po zażyciu 10 mg Kaptoprylu. W dodatku nie traci on swoich właściwości po obróbce termicznej jaj.

Prosto od kury

Wartości odżywcze jajek i ich smak zależą od sposobu odżywiania kur, dlatego najsmaczniejsze i najzdrowsze  są jajka z gospodarstw domowych, w których kury swobodnie dziobią trawę i zioła biegajac po podwórzu. 

Jajka są smaczne i odżywcze oraz  łatwo i szybko przygotujemy z nich  posiłek.

Pamiętaj, 

Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko , na śliwkę lub jajecznica na parze. Jeśli lubisz jajka na twardo to gotuj je nie dłużej niż 8-10 minut, aby nie straciły cennych witamin. Zbyt długie gotowanie jajka powoduje utratę jego wartości odżywczych nawet do 40%. 

 

Tak więc jajko na twardo i na miękko w codziennym menu służy naszemu zdrowiu! 

 

 

 

Redakcja LivingNatural.pl 

 

 

Zobacz również

Ostatnie Komentarze

 

Rynkowe Newsy

P

Łyk słońca na każdą pogodę!

Świeże soki CYMES rozpoczynają kampanię z udziałem Weroniki

K

Kupuj produkty, taniej szybciej i sprytniej z Allmart.pl

Najwięcej pieniędzy na zakupy spożywcze wydajemy zwykle,

Więcej

Najnowsze artykuły

Odzyskaj energię na wiosnę!

Skończyła się kalendarzowa zima, a wraz z nią ...

Jak dzięki modnym tkaninom ...

Pierwsze promienie słońca wpadają do naszych ...

5 rzeczy, które musisz ...

Niewiele osób wie, że rolety nie są wcale nowym ...

Wiosna z pasją i energią do ...

Co zrobić, by pozostać optymistką patrzącą na ...

W oczekiwaniu na wiosnę. Jak ...

Zielono mi, szmaragdowo, Zielono mam w głowie i ...

Styl kolonialny w nowoczesnej ...

Obite skórą meble, połączenie stonowanych, ...

Jak wprowadzić miedziane ...

Oprócz zieleni jednym z kolorystycznych trendów ...

Oczyść swój organizm na wiosnę

W dzisiejszych czasach coraz głośniej i częściej ...

  • Prev
  • Artykuły sponsorowane
Scroll to top